Ik maak dit heel erg vaak en het is zo simpel. Oké…een pak uit de supermarkt pakken is misschien nog simpeler, maar als je een klein beetje moeite doet, heb je echt binnen no time zelf lekkere en voedzame granola gemaakt. Hieronder geef ik je het basis recept. Variëren? Ook heel easy. Na het basisrecept vind je een aantal suggesties voor toppings.
Ingrediënten
- 500g havervlokken
- 50g zonnebloempitten
- 50g pompoenpitten
- 1/2 theel. fijn zeezout
- 2 theel kaneelpoeder
- 70g kokosolie
- 100g ahornsiroop
- 75g walnoten
- 75g amandelen
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 180 graden
- Meng de havervlokken, zonnebloempitten, pompoenpitten met het zout en de kaneelpoeder
- Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg de ahornsiroop toe
- Doe het kokosolie mengsel bij de droge ingrediënten en schep goed door
- Verdeel je granola op een met bakpapier beklede bakplaat; spreid goed uit
- Bak 20 min in de oven
- Hak ondertussen de noten grof
- Na 20 min schep je de granola om, voeg je de noten toe en zet je alles nog 10 min in de oven
- Goed laten afkoelen voordat je het in een pot of bewaar blik stopt….et voila! Zo simpel kan het zijn.
Natuurlijk wil je een beetje extra kleur en smaak toevoegen aan jouw granola. Je kan direct al bepaalde ingrediënten toevoegen en de granola daarmee mengen voordat je het in een pot doet. Zo doe ik er meestal chiazaad, hennepzaad en goijibessen bij.
Toppings
Maar je kan ook verschillende toppings maken in aparte potjes die je mengt met de granola op het moment dat je het gaat eten. Zo heb je precies de smaak waar jij op dat moment zin in hebt! Hierbij suggesties voor ingrediënten om in toppings te gebruiken:
- moerbeien
- kokosschaafsel/-snippers
- lijnzaad
- hennepzaad
- chiazaad
- gojibessen
- gedroogde cranberries
- gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
- gedroogde vijgen
- pistachenoten
- bananenchips
- hazelnoten
- cashewnoten